Μύθοι για τα καλλυντικά


«Το σαμπουάν τρέφει την τρίχα από τη ρίζα μέχρι την άκρη»
Με αυτή τη λογική μπορείτε να ταΐσετε έναν πεθαμένο:) Η τρίχα αποτελείται από νεκρά κύτταρα, από τα οποία έχουν απομείνει μόνο τα τοιχώματα. Οι σιλικόνες που περιέχει το κάθε καλλυντικό για τα μαλλιά τυλίγουν την τρίχα και μας δίνουν την αίσθηση πως έγινε πιο λεία και μαλακιά.  
Η αλήθεια είναι πως η μόνη δουλειά του σαμπουάν είναι να καθαρίζει τα μαλλιά και να μην εφυδατώνει το δέρμα του κεφαλιού, από την κατάσταση του οποίου όντως εξαρτάται η υγεία των μαλλιών. Δυστυχώς, η σύσταση του σαμπουάν είναι, συνήθως, σκέτος εφιάλτης.

«Ενυδατική κρέμα – η καλύτερη κρέμα!»
Έχετε σκεφτεί ποτέ με ποιο τρόπο η κρέμα «ενυδατώνει» το δέρμα; Κοιτάξτε την ετικέτα της κρέμας σας. Πιθανότατα θα βρείτε πολλά συνθετικά έλαια και γλυκερίνη. Πώς δουλεύουν τα συνθετικά έλαια; Δημιουργούν μια μεμβράνη πάνω στο δέρμα που μοιάζει με πετρέλαιο χυμένο πάνω σε μια λιμνούλα (θυμάστε ότι όλα τα συνθετικά έλαια είναι παράγωγα του πετρελαίου;). Αυτή η μεμβράνη πρέπει, στη θεωρία, να αποτρέπει την απώλεια του νερού. Στην πραγματικότητα, αποτρέπει, επιπλέον, την αναπνοή του δέρματος, καθώς και την αποβολή του CO2 και των τοξινών από τα κύτταρα της επιδερμίδας. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε διαταραχή του μεταβολισμού των κυττάρων της επιδερμίδας και πιο γρήγορη γήρανση του προσώπου. Από την άλλη, η αίσθηση μετά από τη χρήση της κρέμας είναι πολύ ευχάριστη: η λιπαρή μεμβράνη κάνει, όντως, το δέρμα μας να φαίνεται πιο λείο και μαλακό...
Η γλυκερίνη, επίσης, αποτελεί δίκοπο μαχαίρι: αντλεί το νερό από το περιβάλλον μόνο αν έχει πολύ υγρασία, αλλιώς αντλεί το νερό από τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται!

«Το κολλαγόνο είναι λύση για τις ρυτίδες!»
Το κολλαγόνο που περιέχεται στις κρέμες είναι ζωικής προέλευσης (από τα πόδια των κοτόπουλων) και το μέγεθος του μορίου του είναι 30000 μονάδες Ντάλτον. Δυστυχώς, για να περάσει τα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας έτσι ώστε να φτάσει στο ΔΕΡΜΑ (όπου πραγματοποιείται η σύνθεση του κολλαγόνου) το μόριο πρέπει να έχει μέγεθος 300 Ντάλτον.
Όπως βλέπετε, το να προσπαθούμε να «σώσουμε» το δέρμα μας από τις ρυτίδες με κολλαγόνο μοιάζει με το να προσπαθούμε να παίξουμε μπιλιάρδο με τις μπάλες του μπάσκετ:)

«Οι ειδικές κρέμες βοηθάνε στο μαύρισμα»
Τίποτε δεν μπορεί να «βοηθήσει» το μαύρισμα. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Η Tyrosine, ουσία που χρησιμοποιείται σε αυτές τις κρέμες και επιταχύνει, δήθεν, το μαύρισμα, απλά δεν μπορεί να μπει τόσο βαθιά στο δέρμα ώστε να επηρεάσει έστω και κάποια διαδικασία. Δοκιμάστε να πασαλειφτείτε με φαγητό όταν θα πεινάσετε, αντί να το βάλετε στο στόμα: το αποτέλεσμα για την ικανοποίηση της πείνας θα είναι ίδιο με το αποτέλεσμα της «επιτάχυνσης» του μαυρίσματος στην περίπτωση που βάζετε την Tyrosine εξωτερικά:)